Wissembourg

Ez egy kis határ menti városka, de annyira közel van, hogy elég egy Regio jegyet venni a vonatra. (annak ellenére, hogy az már Franciaország)


Wissembourg még a középkorban épült és a kedvezőtlen geopolitikai helyzete miatt szinte folyamatosan háború volt a környéken. Időnként német föld volt, időnként francia.

Most francia, olyan viccesen nagyon francia, mint a francia városok általában. A városban szerintem hétvégente több turista van, mint lakos, a turisták pedig 99%-ban németek.

A képen egy kutya wc látható. Valóban oda piszkítottak a kutyák. Csak sajna nem mind, mert a környéken mindenhol volt kutyagumi. De szándék a fontos! :)


A fejlett nyugat.

Görbének látszó épület.

Csatorna. (az egyik, mert bizony több is van)

Egy borszaküzletben a tulaj tartott egy gyorstalpaló tanfolyamot, amikor látta, hogy tanácstalanul nézelődöm, majd ajánlott egy helyi bort (helyben inkább a fehérborokra büszkék, de én mindenképp vöröset akartam) és egy olyat, ami nagyon finom. Peti franciául beszélt hozzá, én németül, egymás közt pedig magyarul beszéltünk, ami már végképp gondolkodóba ejtette a boltost és rá is kérdezett, hogy honnan jöttünk.


A boltosok, vendéglősök kivétel nélkül és nagyon jól beszélnek németül (és hajlandóak is rá), de valahogy írásban muszáj nekik hangsúlyozni, hogy ez bizony Franciaország.


Nem túl bizalomgerjesztő izé.


Ittunk bort, ettünk egy steaket, és utána egy sütit. Minden nagyon finom volt. Talán csak a német kaják után tűnt fel, hogy végre valaminek íze is van, nem tudom, de tényleg finom volt.


Végül betértünk egy abc-be, vettünk sajtokat, kenyeret, apróságokat, ahogy illik, ha ez ember külföldön jár. A pénztárosnak franciául köszöntem, bizony már tudok köszönni, mondani, hogy kérem, köszönöm, bocsánat és sör. Valószínűleg a kiejtésem még nem tökéletes, mert miután összeszámolta mit kell fizetnem megkért, hogy vegyem le a hátizsákom, nyissam ki és átkutatta. Ezt a reptéren is utálni szoktam, de ott legalább van értelme, itt viszont csak a zaklatást láttam a dologban.

Megmutattam neki mindent, de iszonyatosan dühített, hogy csak azért, mert nem idevalósi vagyok, rögtön tolvajnak néz. És miután nem talált semmit, nem kért elnézést, nem mondott semmit, még csak nem is köszönt. Igazából már bánom, hogy amit vásároltam kifizettem, ott kellett volna hagyni mindent. Már késő, de ezúton buzdítanék mindenkit, hogy aki nem akarja, hogy zaklassák, ne vásároljon ATAC boltban.

Vissza a főoldalra