Strasbourg

A híd, amely összeköti Európát. Az emberek szabadon utazhaznak, sétálhatnak, biciklizhetnek.

Egészen a francia határig, ahol fegyveres rendőrök mindenkit igazoltatnak, átkutatják a táskákat. Nem kellemes érzés.


Akit nem riasztott el, hogy terroristának nézik a határon, és még jegyet is vett, utazhat a futurisztikus villamosokkal.

Kívülről így néznek ki.

Felszállás előtt kell kezelni a jegyet ezzel a kütyüvel.

Karácsonyfa

Strasbourgban elméletileg ma Franciaországhoz tartozik, de már a nevéből is lehet sejteni, hogy ez nem mindig volt így. Elzászról a wikipédia is sokat ír. Magyarul is, bár az kevésbé részletes...


Belváros valami furcsával

Íme, a furcsaság. 3 gépfegyveres katona golyóálló mellényben. Igazából nem értem miért van ez, értelmét nem nagyon láttuk. Egy terrorista ettől még tud robbantani, egy zsebest úgyse lőnek le, szóval max. annyit érnek el vele, hogy a békés turistákban félelmet keltenek.

Épületek mögött bújkáló katedrális


Művészet


Kicsi étterem. Elég sokáig kerestünk egy helyet, ahol megebédelhetünk, ugyanis majdnem minden zárva volt, ami nyitva volt, az meg tele volt emberekkel. És volt néhány üres és nyitott is, de azok elképesztően drágák voltak.


Végül itt ettünk. A kaja jó volt, tipikus elzászi menüt választottunk. A savanyú káposztáról itt is azt gondolják, hogy az ő találmányuk. Ugyanezt már hallottam vecsésiektől, osztrákoktól, bajoroktól, stb. A savanyú káposztát mindenhol feltalálták.

A pincér elég bunkó volt, de egy franciától nem is vártam mást.

A flammenkuchen is tipikus elzászi kaja,a többiek azt ettek. A receptet itt találjátok.

 


Jó nagy templom torony


Vettünk hajó jegyet


De a hajóra még várni kellett, ezért bementünk a városba sétálni


Fák


Tömeg. A forralt bornak negro cukorka íze volt.

Bigyók


Dekoráció


Világítós kék fa.


Krumpli


Sajtok

Csiga


Angyalka :)

Kedves jányka


Ugyanaz, kicsit másként :)

(c) Annika


Terrorista lány

Mi

(c) Silvio


Innen indult a hajónk

Sötét volt, a hajó pedig mozgott, így nem nagyon sikerült megörökíteni, pedig csoda szép volt a város a vízről. 19 különböző idegenvezetésből lehetett választani a fejhallgatóban, több közt elzászi nyelvet is. Sőt volt néhány nyelven gyerek kommentár is. A német gyerekes verzióban voltak kalózok, papagáj, minden, ami egy gyereknek és nekünk érdekes lehet.

Nem volt unalmas a hajózás, csak fáradtak voltak a fiatalok. :)

A képen nem a Parlament van, de valahol el kell mesélnem, hogy az Európai Parlamentnek három „munkahelye” van: Brüsszel (Begium), Luxemburg és Strasbourg (Franciaország).

Luxemburg ad otthont az igazgatási irodáknak (más néven a „Főtitkárságnak”). A teljes parlamenti üléseket, vagyis a „plenáris üléseket” Strasbourgban és néha Brüsszelben tartják. A bizottsági üléseket ugyancsak Brüsszelben tartják.


És még azt is el kell mesélnem, hogy vannak Európai nagykövetek is, mintha Európa egy ország lenne. Ami a legmeglepőbb, hogy franciaország is küldött egy nagykövetet Strasbourgba.


Hömhajótól hullámzó víz

Vissza a főoldalra