Tas Tésen

Indulás előtt még gyorsan megreggeliztünk


Na jó, ez tulajdonképp előző nap volt, a Körpincénél muzsikált az Alte Edecker zenekar.


Tas a koncertet tisztes távolból hallgatta

A koncert fárasztó volt, így Tas gyorsan elaludt, ezért a már nem találkozott a sünivel, aki este ellátogatott hozzánk.

És a hosszas mellébeszél után jöjjön a lényeg, a tési malmok. Bő egy éve megpróbáltuk megtalálni, a faluig el is jutottunk, de malom az nem volt sehol.

Azóta tudjuk, hogy egy családi ház udvarán kell elbeszélgetni egy kedves nénivel, adni neki 200ft-ot és cserében ad kulcsot, majd megmutatja, hogy a kert végén van egy kapu, onnan már látni fogjuk a malmokat.


És láttuk belülről

Az ablakból egy traktor művészetileg

Huncutkodás a malomban

Tés község a Bakony legmagasabban fekvo települése, a tenger szintje felett 461 méter magason lévo fennsíkra települt. Elso okleveles említése 1276-ból való.

A XV. században palotai várbirtok volt. A török hódoltság alatt, az 1590-es években azonban elnéptelenedett. A XVIII. században újraépült, lakosai a székesfehérvári prépostság örökös jobbágyai voltak. Az 1790-es években német telepesek is érkeztek Tésre. 


Lovak

Két malom van, ezen a képen a kevésbé jó állapotban lévő látható

Ezen pedig az, amelyikhez a kulcsot kaptuk

Ezen pedig mindkettő :)

A malmokhoz vezető ház udvarán található egy kovács múzeum is. A malmok izgalmasabbak voltak, de ha már ott voltunk, ezt is megnéztük.

Téstől nem messze található Jásd. Jásdon egy vizimalmot lehet megtekinteni, ami nem lenne rossz, ha nem láttam volna előtte az örvényesi és a velemi malmokat is, amelyek tényleg működnek eredeti formájukban. A jásdi az inkább csak "látnivaló", mint mondjuk a halászbástya. Mutatós, de nem az igazi.

Patak

Malomőrzők

Hajtás

Vissza a főoldalra